Gepost door: maartenvanpraag | september 4, 2009

Dunne wandjes…

‘Nou, dat zijn vast hele gevoelige jongens hiernaast’, was het droge commentaar van drummer Remco van der Sluis. Ik kon niet anders dan er de humor wel van inzien en grinniken. Met opgetrokken wenkbrauwen en open mond keken we alle vijf naar dezelfde muur. Alsof we er doorheen konden kijken, en het geweld dat erachter plaats vond konden aanschouwen.

We waren nog maar net begonnen aan de repetitie. Nu we al een aantal maanden aan het repeteren zijn is er al iets van een routine ontstaan. Eerst koffie, daarna al moppentappend opbouwen, versterkertjes klaar, microfoontjes inprikken, beetje pielen en stemmen, om vervolgens vanzelf in een soort van jam over te gaan. Dat is vaak een fijn begin, en een opmaat voor mooie dingen die later tijdens de repetitie ontstaan. Zo was dat nu ook het geval, maar dan net weer effe anders.

Deze keer zaten we in een andere oefenruimte. Een prima ruimte op zich, groot opgezet, goede aparatuur, een lekkere bank waar je even op kon hangen. Allemaal hartstikke goed. Deze keer was ik eens als eerste klaar met het opbouwen en ik zette deze keer niet een jam, maar voorzichtig een eigen liedje in. ‘Goodbye’, een nummer dat zeker ook op het album zal komen. Een heel klein, mooi, lullabye-achtig liedje. Waar ik begon viel de rest van de band in.

Toen gebeurde het…

Uit de ruimte naast ons, dwars door de muur, kwam plots een gedreun dat de grond deed trillen (NIET overdreven!) en de gevoelige noten die wij voortbrachten wegvaagde als een orkaan. Halverwege onze song vielen we een voor een stil.

Naast ons was een band aan het repeteren geslagen waarvan het genre zich nog het best laat omschrijven als Megadeath meets Obituary meets Sepultura meets Spinal Tap (‘this one goes to 11!’). ‘Voor een oefenruimte zijn de wandjes hier wel opvallend dun’ , dacht ik bij mezelf. Het was verdorie zo luid… alsof ze in ónze ruimte stonden…

We gaven de moed niet op. We wachtten heel even tot onze lieve collegae hun ouverture hadden gestaakt, en zetten vervolgens een ander nummer in. Maar nadat we het intro hadden gespeeld en ik net adem haalde om de eerste noten te zingen barstte de Deathmetalorkaan uit ruimte 2 weer in alle hevigheid los. Andermaal werden we volledig overstemd. Remco zag ik schuddebuikend wegglijden achter zijn tomtoms en bassist Mike sloeg zichzelf schaterlachend op zijn dijen.

‘Pauze’, zei ik. En we spoedden ons naar de bar (ja, we repeteren op een luxe plek, compleet met bar en tap). We zijn daar maar lekker gaan hangen en sterke verhalen gaan ophangen. Biertje erbij, gezellig hoor.

Af en toe wierpen we een blik op de deuropening van de gang naar de oefenruimtes. We waren toch wel benieuwd wie dat wel niet waren, in ruimte 2. Dat moesten toch wel getatoetakelde, grote mannen met lange baarden zijn. Dat kon niet anders.

Net toen we midden in een mop zaten ging piepend de deur open. Daar kwamen ze…. en weer vielen onze monden even open. Een kleine, tengere jongen van hooguit een jaar of 20 kwam de deur door. Zijn bril half verscholen onder slungelig krulhaar. Hij schraapte zijn keel en vroeg verlegen, met bijna fluisterende stem ‘wie van jullie is bassist? Ik heb namelijk twee snaren gebroken en vraag me af of jullie er misschien 2 hebben die kan lenen.’

We moesten duidelijk ons best doen om niet weer te grinniken. TWEE snaren?! Van een bas? Tegelijk?! We maakten kenbaar dat we helaas geen reservesnaren bij ons hadden. De jongen haalde zijn schouder. ‘Jammer, dat is dan einde repetitie voor ons’.

Ik knikte en trok een meelevend gezicht. ‘Balen joh!’.

Terwijl de jongen weer terug ging naar zijn ruimte keken we elkaar aan. Zonder een woord te zeggen gleden we van de barkrukken af en spoedden we ons terug naar ruimte 3, om onze repetitie te vervolgen. In alle rust.

Een hele constructieve repetitie dat was het. Maar ik heb er zelden 1 zo giechelend doorgebracht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: