Gepost door: maartenvanpraag | augustus 14, 2013

Nieuwe Bio

Maarten van Praag: een aangenaam hees, indringend en herkenbaar stemgeluid. Liedjes die je raken, recht naar het hart.

Maarten is een zanger en een verhalenverteller, een muzikant en een performer.

De rode draad in zijn bestaan als liedjesschrijver vormen de ontmoetingen met tal van mensen die hij op zijn pad tegenkomt. Zijn palet wordt gevormd door de momenten dat zijn leven dat van een ander kruist. Maarten van Praag is 3JPGeen muzikant die met beide benen in de wereld van nu staat.

De afgelopen tien jaar legde Maarten – kleinzoon van de legendarische zanger Max van Praag –  vele kilometers af binnen de muziekwereld. Hij was frontman van de groep City to City (nummer 1 hit, Edison, etc). In 2011 verscheen zijn solodebuut; ‘Between Space and Time’.

Alleen of met band speelt Maarten tot in alle uithoeken van het land – van huiskamer via poppodium tot zomerfestival. De vele gesprekken die hij onderweg voert met publiek, muzikanten en journalisten duwen hem langzaam maar zeker in een nieuwe richting – weg uit de comfortzone, klaar om op een andere wijze dan voorheen te schrijven. Steeds vaker test hij songs uit voor publiek, wat niet werkt wordt soms letterlijk ter plekke aangepast.

Shells And Stones

In de zomer van 2012 schopt Maarten het tot de finale van Mooie Noten, een wedstrijd voor singer-songwriters. Niet veel later volgt een ontmoeting met producer Tony Cornelissen. De instant klik tussen de twee mannen leidt tot een hechte samenwerking en levert de gloednieuwe EP Shells and Stones op. De zes songs zijn Maartens meest persoonlijke werk tot dusver.

Tijdens de opnames van de EP werken Van Praag en Cornelissen volgens een proces dat gebouwd is op inspiratie en spontaniteit. Een goed idee wordt vrijwel direct aan de opnameband toevertrouwd, vaak met een succesvol resultaat, zoals bij Enfilading Fire, een uur nadat het werd geschreven opgenomen. De titeltrack komt voort uit een jam met zijn begeleidingsband. De tekst is geïnspireerd op een uitspraak van Maartens muzikale opa en vrijwel aan de microfoon geschreven. De lyrics van muzikaal buitenbeentje Pigeons And Crumbs zijn geïnspireerd door een toevallige ontmoeting met een zwerver, een oude hippie, in het Vondelpark in Amsterdam.

Andere songs van de EP gaan langer mee, maar vinden hun definitieve vorm tijdens optredens, zoals livefavoriet Dear Jessica dat wordt opgeluisterd met achtergrondzang van actrice Jessica Zeylmaker.

Met ‘Shells and Stones’ heeft Maarten van Praag een zeer persoonlijke en directe toevoeging aan zijn discografie afgeleverd.

Maarten van Praag speelt live alleen, of met dynamische band. Telkens overtuigend, verrassend en verpakt met een flinke dosis humor

‘Solide. Mooie aangename stem. Integer en erg muzikaal. Komt over als een vakman.’ ~Juryrapport Mooie Noten

‘Maarten en band hebben duidelijk een missie: het brengen van kwaliteitsmuziek. Iets waar hij en de band live met verve in slagen. Zeer overtuigend zelfs’ ~3Voor12

Maarten misstaat niet in het rijtje singer-songwriters dat Nederland rijk is’. ~Nu.nl

‘Intrigrerende songs. Vertolkt door Maartens aangenaam hese stem.’ ~ Fret Magazine

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: