Gepost door: maartenvanpraag | november 19, 2014

Het Album

Het is af. Klaar. Klap erop. Done and done.

In mijn kantoor in de studio hangt het drumvel van de snaredrum waarop drummer Tim Brink mijn album inspeelde. Hij schreef er een boodschap op: ‘Album II, Maarten van Praag = Held. X Timba’. Met daarachter de datum ’24-01-2014′. De datum waarop we aan het album Younghearts begonnen. Het voelt als gisteren en toch is het al weer zo lang geleden.2014-01-30 13.51.33-1

Het was een soort Magical Mystery Tour meets Bloed, Zweet & Tranen, het maken van dit album. Het was een toffe reis, maar het was ook zweten en zo meer. Genoten van het hele proces, zelfs van het nemen van alle hobbels. Van het schrijven van de nieuwe tracks, zo kort na release van de EP Shells & Stones, en de opnamesessies in onze eigen studio (de allereerste die hier gehouden werden).

Van het nostaligisch opnemen met een analoge 24-sporen tape recorder, het inspelen van een gitaarpartij met een killing kaakontsteking, de lange roadtrips naar Zeeland voor de vocals, de mixsessies, het terugluisteren van tussenmixen en de onvermijdelijke onzekerheid die daar op volgt, de grappen, het lachen, het ontelbaar aantal koud geworden koppen koffie, de lange dagen, de tranen, de taart, de Thuisbezorgd app voor het bestellen van het avondeten, het werken met Andy en Tamar die zo mooi meezongen op een paar liedjes, het werken met al die andere geweldige muzikanten en fijne mensen. Ik zou hele blogs kunnen vullen met het hoe en waarom.

Nu is het af. Elf nummers op een rijtje. Zes ‘nieuwe’ en 5 van de EP, heel erg mooi opnieuw gemasterd en dus voorzien van een nieuw glimmend laklaagje. Als je alles op een rij zet is het een heel tof album. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen. Heel persoonlijk. Maarten van Praag anno nu. Ik ben er gewoon heel trots op.

Ik niet alleen. Iedereen die 2014-11-19 13.24.34er aan mee werkte. Afgelopen maandag kwamen Tim (drums) en Auke (bas) naar het eindresultaat luisteren in de studio. Meteen allemaal een blijvende glimlach van oor tot oor. Meteen ‘oooh’s en ‘aaah’s’. Een plaat met zoveel momenten en nu al mooie herinneringen voor iedereen die er aan mee werkte. Na de laatste song staan, stuiteren, elkaar om de nek vliegen. Dat zijn mooie dingen.

Art is never finished, only abandoned. De plaat is klaar, maar nooit echt af. Alles bij elkaar is dit nog maar fase 1. Nu komt de volgende, en die bestaat uit het vervaardigen van het artwork (ja, die met al jullie hartjes), het kiezen van de eerste single (moeilijk!), de plannen rond de release en de promotie. Alles zal de komende weken en maanden in juiste banen worden geleid. De release staat gepland voor februari.

Voor een select groepje nieuwsgierigen organiseer ik trouwens een pre-release luistersessie hier in de studio waar het album gemaakt is. Daarover hoop ik snel meer te kunnen communiceren.

Het komt eraan, het album. Ik hoop dat jullie het ook mooi vinden.

 

2014-01-30 13.51.36

2013-11-14 16.29.262014-01-30 13.51.322014-01-30 14.00.49-22014-01-24 23.10.06

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: